Najprej so bili računalniki, potem so prišli pametni telefoni in tablice, kaj pa je naslednji korak? Pri Googlu so mnenja da je naslednji večji korak, ki bo spremenil način kako uporabljamo tehnologijo t.i. ‘wearable devices’ – kar v prevodu pomeni naprave, ki jih nosimo na telesu. Prvi primer takšnih naprav že lahko vidimo z različnimi urami, ki se povezujejo z našim mobitelov. A ure niso naredile (do sedaj) prav velikega preskoka, morda ravno zato, ker je še vedno ključni element mobitel, brez katerega ura ne deluje. Zato je Google obral drugačen pristop in se je tako osredotočil na Google Glass oz. Google očala, ki združuje mobitel, internet in kamero v enem. Google Glass projekt obstaja že kar dolgo, v zadnjem času je Google pričel z javnim testiranjem naprav, dostopnost za širšo javnost pa napovedujejo pri Googlu po zadnjih podatkih nekje spomladi leta 2014. Je že kar blizu, ne?

Kaj pa sploh omogoča Google Glass, se sprašujete? No naj vam povemo, da boste z očali lahko sprejemali klice in pošiljali sporočila, s kamero pa boste lahko delali slike ali posneli krajši video (zaenkrat omejeno na dolžino posnetka 1 minute). Prav tako se boste lahko pogovarjali s prijatelji preko aplikacije Hangouts in z njimi v živo delili video tega kar vidite pred seboj. Tukaj pa so tudi še funkcije kot je navigacija preko Google Maps, iskanje preko Google Search, prevajanje preko Google Translate in prikaz raznih kartic aplikacije Google Now, ki vas bo obveščala o vseh relevantnih podatkih povezanih z vami (naslednji letalski let, vreme, rezultati vaših najljubših športnih ekip, itd.). Vse to brez potrebe po povezovanju z vašim mobitelom.

Da pa bi še bolje razumeli kako dejansko izgleda nositi takšna očala, je Google pripravil krajši video posnetek, ki prikazuje v prvi osebi pogled skozi očala. Pa še to naj vam namignemo – na uradni spletni strani Google Glass je povezava do naročila za preizkus očal – sicer je zaenkrat omejena na ZDA, a lahko označite, da ste v primeru odprtja prostega mesta pripravljeni izdelek tudi kupit. Na povezavo pridete s klikom tukaj. Mi smo se že prijavili!


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here