Se kdaj sprašujete, zakaj sploh fotografiramo s svojimi pametnimi telefoni, če si fotografij skorajda nikoli ne pogledamo – kljub temu, da jih imamo vseskozi v žepu. Skupina treh domačih inovatorjev se je tega vprašanja lotila na inovativen način. Domislili so se SipSupa, steklenega kozarca, iz katerega lahko pijete, poleg tega pa se poveže z vašim pametnim telefonom in s posebno NFC tehnologijo (Near Field Technology) “postreže” s fotospomini, shranjenimi v vaši napravi. Namenjen je vsaki priložnosti – ko ste sami ali ko ste na sproščeni pijači s svojimi prijatelji. Tako je lahko vsak požirek spomin za sebe – odvisno od števila slik na vaši napravi.

Idejo so zdaj predstavili tudi na najbolj priljubljeni spletni platformi za množično financiranje Kickstarter, kjer upajo, da bodo s pomočjo t. i. backerjev (podporniki) dosegli postavljen cilj 30 tisoč ameriških dolarjev (26.300 €). Omenjeni znesek bi zadostoval za zagon prve oblike proizvodnje tega “pametnega” kozarca.

Estetsko oblikovan kozarec je delo Steklarne Hrastnik, vsebuje pa tudi certifikat Virux. Slednji stoji kot garancija, da lahko kozarec v pomivalnem stroju operemo 3000-krat, ne da bi se poznale kakšne praske.

Njegova “pametna” lastnost pa se skriva v črni piki na sredini. Gre za čip, ki s pomočjo NFC-tehnologije (Near Field Technology) odklene fotografije, spravljene v pametnem telefonu, in jih prikaže prek aplikacije SipSup. Vsak čip ima svojo identifikacijsko številko, prek katere prepozna vaš osebni telefon. Na voljo je za uporabnike operacijskega sistema Android, uporabniki iOS pa se z njim povežejo prek vizualne identifikacije.

Just a sip away

NFC je prisoten že dlje časa, na enak princip deluje kartica urbana ali bančne kartice za brezstično plačevanje. Gre za obliko brezžične komunikacije, kjer izmenjujemo manjšo količino informacij. Kot že omenjeno kozarec SipSup s pomočjo te tehnologije komunicira s pametnimi telefoni z operacijskim sistemom Android, medtem ko za uporabnike operacijskega sistema iOS zadeva deluje prek vizualne identifikacije. Vsebino, ki smo jo naložili na aplikacijo, lahko delimo z vsakim, ki se poveže na SipSup, ali pa jo obdržimo zase, ko bomo osamljeni na pijači.

Spodaj si lahko pogledate SipSup predstavitveni video. Prilagamo pa vam tudi povezavo do SipSup Kickstarter kampanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here