V svetu tehnologije vsi danes govorijo le še o nosljivih (angl. wearables) napravah. Na področju nosljivih naprav trenutno prevladujejo t.i. pametne ure, a veliko drugačnih naprav še prihaja v prihodnosti (npr. Google Glass, Applova ura, pametni prstani itd.). V zahodnih državah je že moč kupiti veliko različnih modelov pametnih ur, a pri nas sta v ospredju le dve – Sony Smartwatch in Samsung Galaxy Gear.

Sony Smartwatch 2.

Pri nas lahko dejansko kupite že dva različna modela Sony pametne ure – lanskoletno verzijo Sony Smartwatch in letošnjo nadgradnjo Sony Smartwatch 2. Sony-jeva pametna ura ne prinese veliko presežkov – vse kar omogoča je pogled časa, datuma, vremena, sprejem klicev, pregled obvestil zgrešenih klicev, sporočil, e-poštnih sporočil in obvestil drugih aplikacij (facebook, twitter,..). Ura se poveže s telefonom preko Bluetooth tehnologije in tako neprestano komunicira z vašim mobitelom. Na prvi pogled ne deluje, kot da je to nek velik napredek, a Sony začenja počasi – ura Sony Smartwatch je predvsem ura modernega videza z vgrajenimi pametnimi funkcijami, dolgo delujočo baterijo in več kot 300 namenskimi aplikacijami v Google Play trgovini.

Druga zgodba, pa ne vedno boljša zgodba, je prva pametna ura korejskega giganta Samsung – Samsung Gear. V osnovi gre za enak princip kot pri Sony-jevi uri – več namenska ura, ki se preko Bluetootha poveže s telefonom in vas tako obvešča o vsem kar se dogaja na vašem mobitelu. A Samsung poskuša z Gear-om prodreti v prihodnost – ura ima namreč vgrajen mikrofon za prostoročno pogovarjanje, kamero za slikanje slik in snemanje videoposnetkov ter lastni dvojederni procesor. Sliši se super, vendar zaradi slabo razvite podporne tehnologije vse skupaj ne zaživi ravno najbolje. Namreč ura je precej težja od Sony-jeve in čeprav ima vgrajeno večjo baterjo, le ta omogoča uporabo samo 24 ur (v primerjavi Sony obljublja najmanj 4 dni delovanja). Pa še vgrajena kamera je slabe kvalitete – 1,9 MP s katero dvomimo, da boste veliko fotografirali, ko pa imate mobitel najverjetneje kje v bližini.

Samsung Galaxy Gear.

Omenjeni uri lahko kupite v trgovinah kot sta Big Bang in Debitel. Sony-jeva pametna ura prve generacije stane okoli 150 €, druga generacija pa okoli 230€. Na drugi strani je Samsungov Gear malce dražji – cene se gibljejo od 300€ naprej.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here