Sony je uspel v zadnjem četrtletju leta 2013 prodati 10,7 milijonov Xperia naprav. Za celotno leto 2013 napovedujejo prodajo skupaj okoli 40 milijonov Xperia naprav, kar predstavlja lepo rast v primerjavi s prejšnjimi leti. Na tem mestu naj poudarimo, da se na japonskem poslovno leto začne in konča marca in ne decembra, zato bodo končne številke prodaje naprav za leto 2013 znane šele čez par mesecev. Karkoli že, Sony-ju se očitno taktika združevanja segmentov podjetja obrestuje, a prvi mož podjetja Kazuo Hirai napoveduje še večje ukrepe za rast segmenta mobilnih naprav.

Vaio - Visual Audio Intelligent Organizer.Tako je Sony ob predstavitvi rezultatov poslovanja javnosti predstavil načrt za prihodnost. Z njim namerava Sony okrepiti razvoj in marketing v segmentih mobilnih naprav Xperia, fotoaparatov Cybershot in Alpha ter v segmentu igralnih naprav Playstation. Omenjeni trije segmenti bodo postali srce inovacije in produkcije pri Sony-ju. Preostale segmente – predvsem segmenta PC naprav Vaio in televizorjev BRAVIA, ki že dolgo nista prinašala dobička, bo Sony v celoti prestrukturiral. Za segment PC naprav Vaio to pomeni, da ga bo Sony v celoti prodal združenemu konzorciju japonskih podjetij do začetka letošnjega poletja. S tem bo Sony ustavil celoten razvoj in marketing PC računalnikov. Znamka Vaio bo živela naprej pod novimi lastniki, a ti bodo prodajo VAIO računalnikov obdržali le na trgih, ki ustvarjajo dobiček. In to je samo na japonskem.

Segment televizorjev BRAVIA pa Sony namerava prenesti v samostojno podjetje, katerega lastnik bo v celoti družba Sony. S tem ukrepom želijo ne-profitabilni segment ločiti od matičnega podjetja ter na drugi strani omogočiti bolj svobodno poslovanje oz. manjšo navezanost na tehnologijo in materiale matičnega podjetja. Nastalo podjetje bo osredotočeno v promocijo in proizvodnjo televizorjev višjega razreda s 4K resolucijo. Pri Sony-ju pričakujejo, da bo novo nastalo podjetje splezalo na zeleno vejo spomladi leta 2015.

Povejte nam kaj si mislite o prihodnosti Xperia naprav in ali boste pogrešali Vaio računalnike med komentarji spodaj!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here