Danes vam predstavljamo zanimivo primerjavo sposobnosti kamer današnjih najpopularnejših mobitelov. Vsi mobiteli, ki jih bomo zajeli v primerjavi, so že dostopni pri domačih ponudnikih mobilne telefonije – kje in dodatne lastnosti o najnovejših in najmogočnejših si lahko pogledate tukaj.

Primerjava bo zajela mobitele Nokia Lumia 1020, Sony Xperia Z1, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy Note 3, Sony Xperia Z, Lg G2, Apple Iphone 5S in Google Nexus 5. Primerjavo bomo osredotočili na kakovost prikazanih podrobnosti zajete slike. V ta namen smo za prikaz slik uporabili primerjalnik fotografij spletne strani PhoneArena. Z omenjenimi mobiteli so slikali enako fotografijo z vsakim mobitelom v enakih nadzorovanih pogojih (osvetlitev, razdalja od slike, na držalu). Ker smo mi primerjavo osredotočili na kakovost podrobnosti, smo za vsak mobitel pripravili povečano sliko mačke in psa ob njen za lažjo in hitrejšo predstavo kakovosti podrobnosti vsake slike. Primerjava bo razvrščena po naši izbiri najboljše kakovosti podrobnosti od najboljšega do najslabšega predstavnika. S klikom na sliko si lahko povečate prikaz slike. Tako, zdaj pa lahko gremo na primerjavo!

Po našem mnenju je v primerjavi najboljše podrobnosti ohranila Nokia Lumia 1020. Pa saj to ni presenečenje – ima daleč največji senzor z 41 MP, optično stabilizacijo slike in Carl Zeiss lečo. Pa še pravo ksenon bliskavico ima! Je pa res, da ima Lumia očitne težave pri ugotovitvi pravilnega ravnovesja beline – ozadje je belo in ne modro. Ampak to se lahko hitro popraviti s posodobitvijo programske opreme ali pa s preprostim urejevalnikom fotografije.

Drugo mesto si zasluži prav tako ne preveč presenetljivo najnovejši mobitel podjetja Sony – Sony Xperia Z1. Xperia Z1 ima drugi največji senzor kar so jih kdaj proizvajalci mobilnih telefonov namestili – 20,7 MP Exmor RS senzor z digitalno stabilizacijo slike in Sony G lečo. Čeprav je na drugem mestu, je to skoraj zmaga za Sony-a saj je veliko bolj prijaznih dimenzij za naš žep kot to je Nokia Lumia 1020 z štrlečo izboklino na zadku prav zaradi izredno velikega senzorja. Je pa tudi res, da digitalna stabilizacija slik nikoli ne bo tako dobra kot optična, še posebno v okolju z malo svetlobe.

Sedaj pa pride zanimiv del – za tretje mesto se bodo spopadli tisti, ki so najglasnejši pri oglaševanju svojih sposobnosti. A kruta realnost je, da vsi uporabljajo zelo podobne če ne že enake senzorje – in to so senzorji proizvajalca Sony. Tako da večjih razlik med fotografijami ni za pričakovati. Razlike, ki pa so, so predvsem zaradi programske opreme. Tako imata Lg G2 in posledično tudi Nexus 5 lastnost, da uporabljata zelo veliko ostrenja, medtem ko ima na drugi strani Sony Xperia Z raje bolj mehke slike. Vmes med njima glede ostrenja in mehkobe pa se uvrstijo Samung Galaxy S4, Samsung Galaxy Note 3 in Apple Iphone 5S. Po našem mnenju je prav ta vmesna kombinacija najboljša in zato tretje mesto pripada Samsung Galaxy S4-ki in Note 3-ki, ki imata praktično enak rezultat.

Četrto mesto pripada že skoraj letu dni starem Sony Xperia Z. Čeprav je zelo zelo podobna slika glede podrobnosti Lg G2-ki, ima le-ta res preveč močno ostrenje, ki postane že malo moteče in zato si Lg G2 prisluži 5 mesto. A ne pozabite – Lg G2 ima optično stabilizacijo slike in videa tako da bi bil pri drugačni primerjavi zagotovo višje!

Na zadnje, pa še vedno dobro, 6 mesto se uvrstita novi Google Nexus 5 in Apple Iphone 5S. Ne da bi delala tako slabše slike kot ostali, a vendar primerjamo podrobnosti na fotografijah in ta dva nikoli ne bosta zmogla izenačit ostalih s svojima, za današnje razmere, že nekoliko majhnima 8MP senzorjema. A imata druge prednosti – Nexus 5 ima optično stabilizacijo slike in videa, Iphone 5 pa bliskavico z dvema led lučkama različnih barv – ena je bela, druga pa rumena. Ta novost naj bi prinesla bolj realne slike glede barv kože pri slikah v temi, kjer je bliskavica nepogrešljiv element za dobro fotografijo.

Tako, pa smo prišli do konca. Ne pozabite – primerjali smo kako dobro kamere ohranijo podrobnosti na fotografijah in ne celotne slike, zato so lahko vaše preference drugačne od naših.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here