Norveški raziskovalci so s pomočjo 9800 norveških najstnikov dokazali neposredno škodljivo povezavo med LED zasloni in spancem. Sodelujoči, stari med 16 in 19, so spremljali svoje vsakodnevne spalne navade in uporabo tehnoloških naprav – osredotočeni so bili na eno uro pred zaprtjem oči. Rezultati so pokazali pozitivno razmerje med odmerkom in odzivom. Bolj se boste zvečer “dozirali” z elektronskimi napravami, večja je verjetnost, da boste imeli težave z nespečnostjo.

514408535.jpg

Skoraj vsi sodelujoči v raziskavi so potrdili redno uporabo elektronskih naprav eno uro pred spanjem, kar je močno povezano s t. i. spalno latenco – časom, ki ga potrebujemo, da zaspimo – in spalno neučinkovitostjo. Razlog je v modri svetlobi LED zaslonov. Ta naj bi motila nastajanje melatonina – spalnega hormona – v naših možganih. Raziskovalci s tem povezujejo pojav aplikacij, kot je Twilight, ki ureja svetlost vašega zaslona glede na dejanski sončni cikel.

Ne samo LED zaslon, tudi elektromagnetno sevanje naprav povzroča slabo spanje in celo glavobole. Težava je večplastna, ni pomembno le, katere naprave uporabljamo, ampak tudi kakšne vsebine spremljamo na njih. Spremljanje medijev in socialnih omrežij prestimulira možgane. Že enostavna igra, kot je Candy Crush, lahko poveča srčni utrip. V raziskavi so izpostavili, da je potrebnih še mnogo študij, saj so naprave in te vsakodnevne navade še toliko nove in nepoznane, da je prerano govoriti o neizpodbitnih resnicah.

Četudi si nastavimo najmanjšo zaslonsko svetlost, težave ne bomo rešili. Zato lahko v tem času poskrbimo, da nekoliko omejimo uporabo elektronskih naprav in raje poskusimo prebrati kakšno knjigo. Vse za dober spanec!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here