Microsoft je prvič predstavil Windows Phone leta 2010 z namenom ponuditi alternativo operacijskima sistema Android in iOS. Takrat ni kazalo najbolje novemu operacijskemu sistemu, saj so uporabniki le počasi začeli sprejemati Windows Phone 7. Čez dve leti je sledila nadgradnja na Windows Phone 8, ki pa bo, kot kaže statistika danes, zgodba o uspehu.

Windows Phone 8 je preprost, moderen in učinkovit operacijski sistem. Zato so ga ljudje začeli na veliko sprejemati in kot kaže statistika, Windows Phone 8 kaže največjo rast tržnega deleža med operacijskimi sistemi – in to kar 3-krat večjo rast od najpopularnejšega sistema Andorid in 6-krat večjo rast od iOS sistema (glede na lansko-letni tržni delež).

YoY - v primerjavi s prejšnjim letom.

Seveda rast deleža pokaže le trend in ne dejanskih številk. Trend nakaže prihodnost, zato če pogledamo koliko novih aparatov bodo proizvajalci prodali v naslednjem letu če zadržijo trenutni trend preko celotnega leta, vidimo, da se bo Android še vedno oddaljeval od ostalih. In to za veliko razliko do drugega Windows Phone 8 sistema (7,44x več). Kar je za pričakovati, saj je Android glede na tržni delež, ki ga ima (81%), v veliki prednosti. Zanimivo pa je, da bo Windows Phone 8 operacijski sistem rastel v prihodnjem letu potencialno skoraj 1x hitreje od iOS sitema. Kar pomeni, da je WP8 na pohodu in je osredotočen na drugo mesto (svetovni tržni delež WP8 3,6%, iOS 12,9%)! Še več, trenutni statistični podatki že kažejo, da je glede na tržni delež WP8 v nekaterih regijah že prehitel iOS sistem – najbolj očitno v regiji Latinske Amerike.

Torej, kot vse kaže se Androidu ni za bati, Windows Phone 8 pa že naskakuje iOS za primat drugega najpopularnejšega operacijskega sistema na pametnih telefonih. Še več – Microsoft napoveduje, da bo konec prihodnjega leta nadoknadil glavno prednost iOS sistema – raznolikost ponudbe aplikacij za pametni telefon! Očitno se bo konec prihodnjega leta začel pravi boj med Microsoftom in Applom.

Vir podatkov – IDC.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here