Če minuli teden niste bili ravno odrezani od sveta, potem ste gotovo opazili Pokemon evforijo, ki je zajela svet. Tudi v Sloveniji število navdušencev nad igro strmo raste, saj za igranje potrebujete zgolj naloženo aplikacijo na vašem pametnem telefonu in pripravljenost, da greste lovit Pokemone.
Ne poznate Pikachuja in druščine? Potem je tale vodnik kot nalašč za vas; predstavljamo vam popolni Pokemon GO vodnik za začetnike, s katerim lahko tudi vi pričnete s to zabavno igro.

Ste že Pokemon navdušenec? -> Preberite nasvete za igranje.

Kaj je Pokemon?

Pokemoni (okrajšava za Pocket Monsters) so majhna živalska bitja različnih vrst. Prvič so se pojavili dvajset let nazaj v obliki video igric, kasneje pa so bile zelo popularne tudi menjalne karte, TV šovi in risanke. Ogromno otrok je odraščalo s temi majhnimi žepnimi pošastmi, ki jih je skupaj več kot 700, razdeljene pa so v več generacij. Nekatere med njimi so videti precej realistično, medtem ko so druge popolnoma domišljijski liki. Pri zbiranju oziroma lovljenju Pokemonov je cilj seveda pridobiti karseda veliko število različnih vrst, med katerimi so nekatere precej redke.
Pokemon GO Ash & Pikachu
Vas zanima seznam vseh Pokemonov? -> Preverite seznam Pokemonov z imeni po generacijah.

V Nintendovem domišljijskem svetu Pokemoni sobivajo z ljudmi in jim pomagajo, zelo priljubljene pa so tudi bitke, kjer se dva Pokemona borita, dokler eden ne omedli. Poleg zbiranja novih Pokemonov je cilj tudi treniranje obstoječih, s čimer jih lahko okrepimo in jim omogočimo nove zmožnosti.

Uspešen fenomen iz preteklosti + elementi sodobne tehnologije = Pokemon GO!

Igra Pokemon GO je za osnovo vzela osnoven Pokemonov koncept in ga prenesla v realni svet. Igralci so še vedno trenerji Pokemonov, a namesto raziskovanja virtualnega sveta, morajo dejansko hoditi naokoli. Igra prikazuje zemljevid realnega sveta z lokacijo, kjer se nahajate. Pri premikanju naokoli srečujete različne Pokemone, ki jih lovite z metanjem Poke žoge.

Igra je na voljo brezplačno za iOS in Android telefone, kar je eden izmed razlogov za njeno vsesplošno priljubljenost (prejšnje Pokemon igre so bile na voljo zgolj na Nintendo strojni opremi).

Prenesi igro Pokemon GO:
Pokemon GO za iOS
Pokemon GO za Android

Pričnite z igro … kateri bo vaš prvi Pokemon?

Ko imate aplikacijo uspešno nameščeno na telefonu, lahko po svojem okusu opremite avatarja, ki bo po svetu lovil Pokemone. Poljubno se lahko odločite za spol, barvo oblačil in izgled. Ko oblikujete njegovo podobo, se lahko podate na lov!
Enako kot pri drugih Pokemon igrah, lahko tudi pri Pokemon GO na začetku izberete Pokemona, pri čemer ste omejeni na 3 možnosti: Squirtle je vodna vrsta Pokemona, ki spominja na želvo, Charmander izgleda kot križanec med dinozavrom in zmajem, Bulbasaur pa je nekakšna rastlina z nogami. Vsi izmed njih imajo enak potencial za nadaljnjo igro, zato ni pomembno, katerega ulovite najprej.

Pokemon GO
Iskanje naslednjih Pokemonov ne bo tako enostavno – da jih najdete, se morate podati na lov. Pokemoni se običajno nahajajo na območjih, ki so bolj poseljeni: v bližini turističnih znamenitosti, parkov, nakupovalnih centrov … V kotu ekrana lahko vidite majhno ikono s silhuetami Pokemonov, ki so blizu vaše trenutne lokacije. Pritisnite ikono in preverite vse Pokemone, ki so v bližini ali pritisnite na posameznega Pokemona, da ga izsledite – število stopinj pod ikono ponazarja kako blizu oziroma daleč od vas se nahaja.

Pokemon GO Guide
Pokemona ulovite s Poke Žogo (Poke Ball), kar je precej enostavno: samo pritisnite žogo in jo frcnite proti Pokemonu. Vsak Pokemon ima zelen, rumen ali rdeč krog: Pokemone z zelenim krogom je najlaže uloviti. Poke Žoga se bo ob pritisku začela manjšati; če zadenete Pokemona z manjšim krogom, bo žogo laže ujeti.

Leteči, vodni, ognjeni … Različni tipi Pokemonov

Pokemoni izgledajo različno, kategoriziramo pa jih lahko v različne tipe glede na njihove sposobnosti in pomanjkljivosti – vsak tip je v odnosu do drugega posebej šibak ali močan. Slednje si je zelo dobro zapomniti pri igranju, vsekakor pa se boste naučili čez čas – Pokemon GO vas bo denimo med bitko opozoril, če uporabljate tip Pokemona, ki je za to bitko neučinkovit.Pokemon GO Pokemons
Večini igralcev je verjetno največji užitek, ko najdejo novo vrsto Pokemona in jo dodajo v svojo zbirko. Več različnih Pokemonov, kot imate, več različnih sposobnosti imate in bolj boste pripravljeni na bojevanje in zasedbo novih telovadnic.
In kako najti različne vrste Pokemonov? Pogosto se določene vrste povezujejo z njihovimi sposobnostmi in značilnostmi, denimo vodne vrste Pokemonov boste verjetno našli v bližini rek, jezer ali morja. V pomoč pri iskanju vam je lahko tudi naslednji zemljevid.

»Stardust« in Pokemoni?

Pokemoni med igro dobivajo moč in bojne sposobnosti s kombinacijo zvezdnega prahu (Stardust), ki se zbira z vsakim ujetim Pokemonom in sladkarij (Candy), ki je značilen za to vrsto Pokemona in se zbira, če ujamemo več Pokemonov iste vrste. Slednje lahko tudi uporabimo za razvoj (Evolve) Pokemona v novo, močnejšo vrsto. Vsak Pokemon se lahko razvije najmanj enkrat.

Pokemon GO Stardust
Boljše rezultate pri igranju dobimo, če Pokemona najprej razvijemo (Evolve) preden ga premaknemo v višji nivo, saj razvite oblike Pokemonov nerazvitim poberejo sladkarije (Candy) in imajo boljšo statistiko.

Telovadba Pokemonov

Med pohajkovanjem in igranjem igre boste naleteli na Telovadnice (Poke Gym) in Postajališča (Poke Stop).
Telovadnice so lokacije v realnem svetu, pogosto znamenitosti mesta, ki imajo v igri posebno vlogo: prostori, kjer se z drugimi igralci ekipe boriti za nadvlado. V igri jih zlahka opazite, saj so največje ikone na zemljevidu. Telovadnice so nadzorovane s strani ene izmed treh ekip: rdeče (Valor), rumene (Instinct) ali modre (Mystic) – ekipo igralec izbere po opravljeni 5. stopnji. Če v bitki z nasprotno ekipo zmagate, dobite dodatne točke in nadzor nad telovadnico, a jo morate za ohranitev nadzora braniti pred drugima dvema ekipama tako, da v njej pustite svojega Pokemona. Če telovadnico že nadzoruje vaša ekipa, lahko v njej Pokemona vseeno trenirate.

Pokemon GO Teams
Postajališča (Poke Stop) so prav tako označena na zemljevidu, a so manjša od telovadnic. V njih se lahko opremite s Poke žogami (Poke Ball) za lovljenje Pokemonov, jajci (Egg), iz katerih se izležejo Pokemoni, če jih postavite v inkubator in prehodite določeno razdaljo, inkubatorji (Incubator) za valjenje Pokemonov, vabami (Lure), za privabljanje Pokemonov na postajališča, kadili (Incense) za privabljanje Pokemonov na vašo lokacijo in napoji (Potion) za zdravljenje in oživljanje Pokemonov.

Pokemon GO Pokestop
Postajališče lahko obiščete vsakih pet minut. Če je postajališče obdano z roza cvetovi, je to znak, da je nekdo nanj namestil vabo (Lure), ki bo naslednjih 30 minut privabljala Pokemone vsem igralcem v bližini.

Gotta catch ’em all!

Oboroženimi ste z vsemi najpomembnejšimi informacijami, zato lahko pričnete z igro! A pozor: igranje vas lahko hitro zasvoji! Izkušeni igralci imajo tudi velikokrat težave s hitrim praznjenjem baterije, zato razmislite o nakupu prenosne baterije in preberite trike za daljše igranje igre. Pridružite se lahko tudi Facebook strani ali Facebook skupini z uporabnimi informacijami in triki za lovljenje Pokemonov ali pa preberete teme na forumu http://pokemon-go.si/.
Gotta catch ’em all, gremo lovit!

[ POSODOBLJENO ] Igra Pokemon GO je že v slovenskih App Storih in si jo lahko direktno prenesete:
Pokemon GO za iOS
Pokemon GO za Android

Spodnja navodila so bila aktualna, dokler ni igra prišla v slovenske app store. Zdaj lahko igrico enostavno in zastonj prenesete na zgornjih povezavah.

Pokemon GO – Navodila za iOS

Če uporabljate iPhone, ustvarite nov ameriški Apple ID račun za iTunes:

  • Odprite App Store (predhodno se izpišite iz slovenskega računa), izberite Top Charts > Free in najdite poljubno aplikacijo, ki je še nimate naložene, ter pritisnite »Get«
  • Ko se odpre okno za vpis, kliknite »Create Apple ID« in izberite nov mail, ki ga še niste uporabili
  • Kot državo izberite United States
  • Kliknite gumb Next in v naslednjem koraku Agree, izpolnite zahtevana polja, potrdite z gumbom Next
  • Pri koraku Payment Method izberete opcijo »None«
  • Izpolnite podatke, a namesto vašega naslova vnesite ameriški naslov:

Street 250 Marriott Drive
City: Tallahassee
State: Florida
Zip: 32301
Area Code: 850
Phone: 202 555-0143

  • S pritiskom na gumb »Create Apple ID« na izbrani email naslov prejmete potrditveni mail
  • Na telefonu v nastavitvah poiščite iTunes & App Store in se vpišite z novim, ameriškim računom
  • V App Storu poiščite igrico Pokemon Go in uživajte v igranju 🙂

Ko prenesete aplikacijo Pokemon Go, se lahko v nastavitvah ponovno vpišete v App Store s svojim Apple ID računom.

Navodila za Android

Če uporabljate Android, najprej dovolite namestitev aplikacij iz neznanih virov:

  • V nastavitvah poiščite »Security« in vklopite opcijo »Unknown sources«, kjer piše »Allow installation of apps from sources other than Google Play Store.«
  • Prenesite APK datoteko – to lahko storite preko računalnika in datoteko nato preko USB kabla prenesete na telefon ali pa jo prenesete direktno na telefon (mapa Downloads)
  • Zaženite APK datoteko in namestite aplikacijo ter vklopite GPS in uživajte v igri 🙂

Za vse nasvete, tehnike in dobre lokacije za lovljenje Pokemonov pa lahko spremljate tudi:

Neuradni Forum Slovenija

Neuradna Facebook stran GO Slovenija
– v prihodnjem tednu so tudi prvi Pokemon GO Meetupi v Kamniku, Novem mestu, Velenju, Kranju, Kopru in na Ptuju.

Neuradna Facebook skupina Pokemon GO Slovenija

Uradna stran Pokemon GO

Želiš spoznati vse Pokemone? Pokemon imena

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here