Ste že slišali katerega izmed popularnih mitov o bateriji vašega pametnega telefona? Ste mu verjeli?

Ko pride do polnjenja vašega telefona, obstaja veliko pravil o tem, kaj lahko in česa ne smete početi. A baterije ves čas izboljšujejo in mnogo stvari, ki so veljale v preteklosti, zdaj enostavno ne drži več. Za vas smo zbrali in analizirali 5 najpogostejših, a neresničnih mitov.

1. Uporaba neoriginalnih kablov škoduje bateriji

Resnica: Uporaba neoriginalnih kablov morda ni najbolj optimalna, a je za telefon popolnoma varna.

Povsem nekaj drugega pa je kupovanje poceni ponaredkov, ki nalogo komajda opravljajo oz. so v mnogih primerih celo nedelujoči. Če želite cenejšo alternativo, vedno kupite kable, ki so jih odobrili proizvajalci, še posebej pozorni pa bodite pri Apple polnilcih – ti morajo nujno vsebovati certifikat MFI (kot npr. Amorus ali Era lightning kabel), sicer ne bodo delovali in lahko škodujejo vašemu telefonu.

Tukaj smo pisali, zakaj je pomembno, da je na embalaži neoriginalnega lightning kabla oznaka “MFI”.

2. Telefona se ne sme uporabljati med polnjenjem

Resnica: Telefon lahko tudi med polnjenjem po želji uporabljate, če le ne uporabljate sumljivih ponarejenih kablov.

Za tem mitom se skriva precej črna resnica, saj je leta 2013 kitajsko stevardeso ubil električni šok, ko se je med polnjenjem svojega iPhona 4 oglasila na telefon. Izkazalo se je, da je prišlo do kratkega stika na ponarejenem kablu. Dokler uporabljate originalne kable ali kable s certifikatom prodajalca, bi morali biti povsem varni.

3. Polnjenje telefona vso noč škoduje bateriji

Resnica: Vaš telefon je pametnejši, kot si mislite. Ko zazna, da je baterija spet polna, se polnjenje samodejno prekine. To pomeni, da baterija sploh ni v uporabi.

Kljub temu pa to ne pomeni, da lahko polnite telefon vso noč, vsako noč. Baterija bo zdržala še dlje, če bo večinoma napolnjena med 40-80%.

4. Telefona ni potrebno ugašati – nikoli.

Resnica: Čeprav je vaš telefon le naprava, pa tudi on kdaj potrebuje odmor.

Apple je komentiral, da lahko občasno izklapljanje telefona močno pripomore k življenjski dobi baterije, priporočljivo pa ga je za celo noč ugasniti približno 1x na teden. Enako lahko redno izklapljanje podaljša življenjsko dobo tudi Androidom.

5. Telefona ni priporočljivo polniti, dokler se baterija popolnoma ne izprazni

Resnica: Bolj priporočljivo je telefon delno napolniti vsak dan, kot pa občasno povsem napolniti.

Sodobne litij-ionske baterije, ki jih med drugim uporabljata tudi Apple in Samsung, bolje delujejo, kadar so dobro napolnjene. Če konstantno čakate, da baterija pade na 0% in se telefon samodejno izklopi, mu lahko s tem naredite več škode kot koristi. Baterija lahko namreč opravi le končno število popolnih ciklov polnjenja, in vsakič, ko nam telefon „umre“, izgubimo še en cikel.

Bonus: Dejstvo – vročina škoduje vaši bateriji!

Vročina in tehnologija ponavadi ne gresta z roko v roki, in tudi pri baterijah ni nič drugače. Tudi mraz bo skrajšal čas delovanja vaše baterije, saj se bo ta v mrzlih razmerah izpraznila veliko hitreje kot sicer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here