Huawei ponovno postavlja nove mejnike v mobilni telefoniji. S predstavitvijo novih telefonov: Mate 10 in Mate 10 Pro je kitajsko podjetje pripravljeno na konkurenco na vseh področjih, saj sta telefona resnično izjemna, nekateri so ju opisali celo z »najpametnejša telefona na svetu«.

mate-10-2
V Slovenijo prihaja zgolj PRO različica – v prodajo naj bi telefon prišel predvidoma v drugi polovici novembra.
Mate 10 in Mate 10 Pro na prvi pogled navdušujeta s kompaktnim in elegantnim dizajnom. Oba telefona imata tanek aluminijast okvir ter rahlo ukrivljeno stekleno ohišje. Na zadnji strani telefona je navpična dvojna Leica kamera, umeščena v vodoravni pas rahlo svetlejše barve, ki daje telefonu unikaten izgled. Telefona imata enak procesor, operacijski sistem (Android 8.0 Oreo), fotoaparat, baterijo, podporo mobilnim omrežjem (4.5G) in dve kartici SIM. Končno smo pri Huaweijevih telefonih dočakali tudi vodoodpornost.

mate_10_pro-2

ZASLON

Mate 10 ima 5,9-inčni zaslon z ločljivostjo 1440×2560, Pro različica pa večji, 6-inčni zaslon (18:9) z 2160×1080 resolucijo in – končno – OLED tehnologijo. S slednjo so stopili ob bok konkurenci.

AI

Po Applovem lansiranju iPhona X s slavnim odklepanjem s prepoznavo obraza so v Huaweiju objavili zabaven video #TheRealAiPhone, s katerim se posmehujejo ameriškemu velikanu.

In kot kaže obljube o izjemnih AI funkcionalnostih niso iz trte izvite. Mate 10 Pro bo imel procesor Kirin 970, ki je po Huaweijevih navedbah prvi procesor za pametne telefone z umetno inteligenco. Procesor je sposoben simultano procesirati kompleksne operacije med interakcijo z okoljem, imel pa naj bi tudi 25 % izboljšano zmogljivost in 50 % boljšo učinkovitost v primerjavo z običajnim CPU procesorjem.

ehcvqd4ewtfh9ekimudabu-650-80
V minuti naj bi tako Mate 10 Pro prepoznal 2005 fotografij (za primerjavo: iPhone 7 Plus jih prepozna 487, Galaxy S8 pa zgolj 95). Med drugim to pomeni, da je AI sposoben dajati pametne nasvete glede na uro v dnevu, prioritetizirati aplikacije, ki jih boste verjetneje uporabljali ali preklopiti v način z manj svetlobe.
S pomočjo Microsoftove aplikacije za prevajanje, ki je predhodno naložena na telefonu, je telefon sposoben podati hiter prevod v realnem času z nadomeščanjem originalnega teksta, kadarkoli pokažemo na tekst, ki potrebuje prevod.

FOTOAPARAT

Posebej veliko področij uporabe pa ima modul navidezne resničnosti pri fotoaparatu, kar Huawei imenuje »pametna fotografija«. Telefon ima dvojno kamero (barvna z 12MP in črnobela z 20 MP) z Bokeh učinkom, digitalnim zoomom in optično stabilizacijo slike. Impresivna je zaslonka f/1.6, kar pomeni izboljšano učinkovitost v pogojih s slabšo svetlobo.
Fotoaparat prepozna več kategorij motivov: sneg, hrano, sončni zahod, mačko, psa, rože, rastline in portret ter prilagodi nastavitve za optimalno fotografiranje. Sčasoma naj bi bilo ter motivov s pomočjo AI tehnologije vedno več.

huawei-mate-10-pro-26-of-31-840x472

DRUGE FUNKCIONALNOSTI

Mate 10 bo na voljo v več barvah: Mocha Brown, Champagne Gold in Pink Gold, Mate 10 Pro pa v Midnight Blue, Mocha Brown, Titanium Gray in Pink Gold.
Pro različica bo imela 6 GB RAM-a in 128 GB spomina, medtem ko bo imela njena osnovna različica 4 GB RAM-a in 64 GB spomina. Oba telefona bosta imela 4000 mAH baterijo (kar naj bi po Huaweijevih navedbah ob povprečni uporabi zadoščalo za nemoteno uporabo 2 dni).
Cena je glede na zmogljivosti zelo solidna: Mate 10 bo na voljo za 699 €, Pro pa za 799 €.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here